Kopparbos historia

Logga

Alkemi kallas den äldre tidens vetenskap som var förstadium, en protovetenskap, ur vilket den moderna vetenskapliga kemin växte fram. I centrum för alkemisternas intresse stod metallerna. De var sju kända metaller: guld, silver, koppar, kvicksilver, tenn, bly och järn.
Gudinnan Venus fick representera koppar på grund av metallens glänsande skönhet. Nu känner vi oftast till tecknet för Venus som symbol för kvinnor, men i Kopparbos logga symboliserar det alltså koppar.

Jan 1, 66

1966 kom en så kallad Trelänsutredning med funderingar om hur man på bästa sätt skulle ge friluftsorganisationer möjligheter att nyttja ett stort Domänverksreservat som avsatts mellan de tre länen, Västmanland, Kopparberg och Örebro.
Kontakter togs med riksorganisationer och distrikt. Svenska Scoutförbundet valde Kopparbo. Med de stora ängsmarkerna
som finns i anslutning till gården var det ganska naturligt att verksamheten här kom att fokusera på läger. Gärna stora läger.
Andra organisationer sökte platser inåt skogarna och närmare paddelvattnen. Friluftsfrämjandet med sin TVM-rörelse valde till exempel Korslångsgården, och KFUK/M:s Scoutförbund letade reda på Talltorp längst in i Stora Korslångens nordöstra gren. SMU:s Scoutförbund såg möjligheten att dessutom skapa en anläggning för ledarutbildning och bestämde sig för Skräddartorp.

Jan 1, 66
Jan 1, 68

1968 börjar SSF att arrenderar gården Kopparbo från Domänverket och bygger en lägerplats på området. Det blev dock dyrt och svårt att driva verksamheten från Stockholm och SSF beslöt att lägga ut verksamheten på något distrikt. Efter förhandlingar med Dalarnas scoutdistrikt beslöts att Dalarna skulle överta verksamheten från årsskiftet 1974-75. En febril verksamhet började på Kopparbo. Nytt tak på Norra ladan, upprustning av Kopparbo Södra och Norra. Särnastugan flyttades från Särna där scoutkåren lagts ner.

Jan 1, 68
Jan 1, 77

1977 var det första stora lägret, Dalacamp, som arrangerades med internationellt inslag. Skälet till att arrangera storläger var naturligtvis att ge många möjligheten att få komma på läger men också för att finansiera och utveckla anläggningen. Tidigare hade Kopparbo profilerat sig för småläger, där Kopparbo erbjudit service på denna permanenta lägerplats.

Jan 1, 77
Jan 1, 79

1979 blir den 15:e världsjamboreen i Iran inställd och det hålls istället ett flertal deljamboreer runt om i världen, bland annat Dalajamb på Kopparbo den 14-24 augusti. Lägret arrangerades på endast 6 månader och hade 3000 deltagare. Inför lägret konstruerades och byggdes ett pionjärspår.

Jan 1, 79
Jan 1, 81

1981 arrangerade Kopparbo tillsammans med scoutdistrikten i Dalarna, Gästrikland, Staffan och Upplandsslätten Bergslagslägret. En nyhet där man hade ett separat miniorläger.

Jan 1, 81
Jan 1, 84

1984 arrangerade Dalarnas scoutdistrikt, distriktslägret Dalacamp II, med 1800 deltagare från 13 länder. Programmet på lägret var mycket intressant med bland annat ett sportfält och ett terränglopp på 2,5 km ”Kopparboloppet”, som blev mycket uppskattat.

Jan 1, 84
Jan 1, 85

1985 tyckte Dalarnas scoutdistrikt att arbetet med Kopparbo inkräktade på scoutverksamheten och beslöt därför tillsammans med Svenska Scoutförbundet att bilda Kopparbostiftelsen som övertog verksamheten, och de driver verksamheten sedan dess.

Jan 1, 85
Jan 1, 86

1986 blev den första stora uppgiften för den nybildade Kopparbostiftelsen att arrangera Bergslägret som en del av Scout 86. Som ett av fem delläger anordnade stiftelsen tillsammans med distrikten i regionen ett läger med 4500 deltagare därav 460 utländska gäster. Lägret var organiserat i fem underläger. Senior-scoutunderlägret i Viken hade ett eget omfattande program och deltog med övriga lägerdeltagare endast vid gemensamma samlingar. Lägret blev en stor succé för Kopparbo och svensk scouting. Deltagarna fick den lägerupplevelse de hoppats på.
En succé blev det även ekonomiskt med ett stort överskott till Kopparbostiftelsen. Till lägret byggde Domänverket toalettinrättningar för alla lägerplatserna. Kostnaden för dessa ingick i hyran för lägerplatserna.

Jan 1, 86
Jan 1, 90

1990 var det dags för nästa stora läger på Kopparbo, Vikingalägret. Lägret samlade 1100 deltagare av dessa var 300 utländska scouter från England, Norge, Danmark, Skottland och Taiwan. Hela lägret gick i vikingastil och detta uppskattades av alla scouter. Ett minne från lägret finns vid lägerbålsringen mitt emot Särnastugan; en runsten som lägerchefen Torsten Hansson lät resa.

Jan 1, 90
Jan 1, 92

1992 arrangerades Dalacamp III av Kopparbo scoutkår. 1400 scouter med utländska inslag från 10 olika länder deltog. Den största svenska gruppen kom, inte oväntat, från Dalarna med 600 scouter inklusive miniorscouter. Lägret hade ett omfattande program med bland annat guldvaskning och bakning som nya aktiviteter. Stor hövding var Stig Forsling eller som han kallades under lägret ”Svarta fjädern”.

Jan 1, 92
Jan 1, 95

1995 arrangerades Dalacamp IV där Kopparbo provade lite nya grepp. Lägerdeltagarna, i första hand seniorer och ledare, erbjöds fyra seminarier som innehöll program såsom miljöanpassad skogsvård, barn hjälper barn, HIV/AIDS och kårutveckling.

Jan 1, 95
Dec 1, 95

I december 1995 köpte Kopparbostiftelsen Kopparbo med tillhörande mark, totalt 49 hektar, av ASSI-Domän. Tillträde skedde 1 januari 1996. Köpeskillingen var 700.000 kronor, vilket kunde finansieras med egna medel. Samtidigt träffades ett nyttjanderättsavtal som gör att Kopparbo kan nyttja ytterligare 90 hektar som övningsområde. Gårdarna Luthmans och Hagen ingick ej i köpet.

Dec 1, 95
Jan 1, 99

1999 var det så dags för Dalacamp V. I och med detta läger gjorde en av många trotjänare på Kopparbo sitt första läger på Kopparbo som funktionär.

Jan 1, 99
Jul 26, 03

2003 arrangerades Dalacamp VI på begäran av scoutungdomar. Temat var Gustav Vasa. Under lägret fick scouterna möjlighet att träffa Gustav Vasa och givetvis arrangerades det ett Vasalopp med riktig målportal och blåbärssoppa.
En marknadsdag genomfördes som avslutades med en lägershow där Klasse Möllberg var huvudnumret. Lagom till Dalacamp VI färdigställdes två stycken 12 m höga klättertorn.

Jul 26, 03
Jun 16, 07

2007 firade både scoutrörelsen, och Astrid Lindgren, 100 år så lägret hette Saga #100.

Första veckan på sommarlovet åkte vi på läger till Kopparbo, på Saga # 100.

Lägret var för oss minor- och juniorscouter och vi var där i fem dagar. Det var massor av scouter på lägret, ca 1 350 från ett 40-tal scoutkårer. Vi kom från Västerås med det fanns scouter från Dalarna, Närke, Sörmland, Värmland, Stockholm, Uppland och Västmanland. Vilket var häftigt! Temat på lägret var Astrid Lindgren
och Scoutig som båda blev 100 år.
Under lägerdagarna hann vi med att göra olika aktiviteter. Vi gick pionjärspår i Mattisskogen. Några av oss fick prova på att klättra på Klättertornet med Karlsson på taket. Vi fick hjälpa Pippi och hennes pappa att hitta guld och paddla kanot. Vi var i samarbetsgläntan och vi sprang hinderbana. Kalle Blomqvist hade en rolig skattjakt. Alla fick gjuta fina Kopparbo tennmärken, några böjde till dem till söljor. Många tryckte tröjor med lägermärket och flera av oss tovade ull, några tittade på småkryp. En kväll var det ett stort lägerbål som Paradis Oskar höll i.

På måndagen var det ”Vimmerby marknad”, en stor marknad full med olika saker att göra. Alla scoutkårer hade fixat aktiviteter, massor av roliga och annorlunda saker. Vår kår hade kobingo och enarmade banditer, det fanns spa, hårtvätt, rumpnissar, hattkarusell, tävlingar och spel, ja det fanns allt möjligt. Vi åt sockervadd och några blev målade i ansiktet. I slutet på marknaden var det auktion med Astrid Lindgren saker och annat som man kan tänka sej på en riktig småländsk auktion. Vi gick ihop flera och ropade in en strut med polkagrisar. Alla hade fått papperspengar. Alla gjorde också tårta som hela lägret åt samtidigt i slänten framför scenen för att fira
100 års jubilarerna. På kvällen var det ett roligt disco med massor av bra musik. En av killarna blev ihop med en tjej från en annan kår. 
Kopparbo har en kiosk som vi besökte, det var nästan alltid lång kö, men vi lärde känna nya scouter där. Bland annat värmlänningar som några av oss fortfarande har kontakt med. Vi badade också fast det var kallt i vattnet. Det var kul att sova i tält och laga mat. Några längtade hem på kvällen, men på dagen var hemlängtan borta igen. På nätterna var det kallt men lägret var ändå skitkul. Vi vill åka till Kopparbo igen.

Text: Några minior- och juniorscouter från S:T Olof i Västerås

Jun 16, 07
Jul 25, 09

2009 Arrangerades Dalacamp VII ”Piratlägret”.

Amiralen och hans skepp har siktats på Malingsbosjön och om inte ryktet ljuger så kommer han att upprätta ett piratnäste nära Kopparbo. Medan amiralen har ägnat våren och försommaren åt att plundra för att ha några skatter att gräva ner i sommar har hans matroser i lägerkommittén arbetat febrilt med att snida träben, kölhala varandra och lära sina papegojor att svära. I piraters närhet väntar äventyr av många slag, gömda skatter, hemliga koder och gycklare.
Pirater, gör er redo!

Så löd uppmaningen till landets scouter, ca 1200 scouter i blandade åldrar hörsammade uppmaningen och kom till Kopparbo. Lägrets höjdpunkt blev ”Gycklarnas natt” där kårerna svarade för underhållningen med både försäljning, karuseller med mera. Dagen avslutade med att Kapten Kopparskägg avfyrade alla kanoner och en gång för alla gjorde slut på piraterna på Kopparbohavet.

Jul 25, 09
Jul 27, 13

2013 arrangeras Dalacamp VIII och hette Space Camp.

Uppgiften som lägerdeltagarna fick att lösa var följande: För nästan ett år sedan blev Dr. Pol Wolle-Abend, på uppdrag av den internationella scoutrörelsen, uppskjuten i rymden för att sprida scouternas tankar och ideal i universum. Ett nödrop har fångats upp och under perioden 27 juli till 3 augusti i sommar genomför scouterna en avgörande räddningsaktion, Space Camp.

Att Sveriges egen astronaut Christer Fugelsang besökte lägret var ju en stor upplevelse för alla. Christer berättade för en intresserad skara om hur det är att vara i rymden och svarade på scouternas frågor.

Jul 27, 13

Några återblickar från Dalacamp 2013