Aktiviteter

På Kopparbo finns ett antal väl utvecklade aktiviteter. Ett kontinuerligt arbete pågår för att utveckla, förbättra och säkerställa de olika programmen och aktiviteterna. Fråga oss om det är något du inte hittar.

När du kommer till Kopparbo på läger är det mesta ni behöver inkluderat för 235 kr/person/dygn.

• Lägerplats (äng, lägerbålsplatser, fasta vindskydd, tillgång till sjön och skogen, kunna ta slanor, ved)
• Mat för egen tillagning (frukost, lunch, middag, kvällsfika samt frukt).
• Hygien (vatten, sophämtning, toaletter, duschar)
• Samlingsutrymmen i mån av plats (Norra ladan samt ladugårdcaféet)
• Aktiviteter (Aktivitetsboxar, Backklättring, Bakning, Disco, Flygande ekorren, Hinderbana, Hängmattelund, Höga lagbanan, Jacobs stege, Kanoter, Klättertorn, Låga lagbanan, Naturrum, Naturspår, Orientering, Pingis, Pionjärspår, Roddbåtar, Runsten, Samarbetsgläntan, Utomhuskyrka).

Det är tilläggsavgifter för Smide, Paracord, Kåsapåse och Bastu.

Våra populäraste bokningsbara aktiviteter är backklättring, bakning, hinderbana, klättertornen, naturrum, pionjärspår, samarbetsglänta, sjöaktivitet – kanot, sjöaktivitet – patrullbåt samt smide.

Tider för programpass

Förmiddag 9.00 – 12.00 Eftermiddag 14.00 – 17.00 Kväll 19.00 – 21.00

Funktionärsledda aktiviteter

 
Förmiddag 9.00 – 12.00
Eftermiddag 14.00 – 17.00
 

Backklättring

Tillsammans med Kopparbos personal kan ni stapla drickabackar och se vem som kommer närmast trädkronorna. Endast en åt gången kan klättra så här är det bra med små grupper för att minimera väntetiden. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till med säkerheten.
Denna aktivitet använder samma säkerhetslina som höga lagbanan, så de går inte att göra samtidigt.

 

Flygande ekorren Tillfälligt stängd för justeringar 

(bokas)
Du springer framåt och samtidigt drar patrullen i andra änden av repet. Här får du en rejäl flygtur och ser kanske samtidigt ut som en ekorre som hoppar från ett träd till ett annat.

Höga lagbanan nytt 2019

(bokas)
Två vänner tar sig från träd 1 till träd 2 gåendes på en vajer några meter upp i luften med hjälp av varandra. Du är då säkrad i sele av personal från Kopparbo.
Beräknad tidsåtgång per lag om två personer är ca: 10-15min.
Den här aktiviteten är på samma plats som Backklättringen och kan inte användas samtidigt!

Jacobs stege

(bokas)
Grupper om tre personer försöker med hjälp av samarbete sinsemellan klättra till toppen av den cirka 15 meter höga stegen. Ni är säkrade med selar och rep. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till med säkerheten.

 

Klättertorn

(bokas)
Prova på att klättra så högt du vågar på våra två tolv meter höga klättertorn! Här finns något som passar alla. De har sammanlagt åtta banor med olika svårighetsgrad, där du har möjligheten att träna klättring, en kul och spännande upplevelse tycker de flesta. Har du klättrat förut finns det utmaning även för dig. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till med säkerheten.

10556502_679994945420035_1771470246623318202_n

Lägerbod (kiosk)

(öppettider enligt överenskommelse)
I lägerboden kan man handla glass, godis, vykort, läsk, kläder, märken, kåsor, sovsäckar, sporkar, raggsockor, powerbank tändstål m.m. Priser mellan 1 (vykort) till 309 kr (sovsäck). Se till att lägga in tid i programmet och ta med pengar. Betalning kan ske med kontanter, kort eller Swish. Lägerboden är öppen efter överenskommelse med Kopparbos personal, tiderna bestäms senast kvällen innan. Förslag på tider är 13.00 och/eller 18.30.

Pionjärspår

(bokas)
Pionjärspåret är ett upplevelsespår där du får anta utmaningen att ta dig över ett flertal olika broar.
Spåret avslutas med en hissnande linbana.

1016039_473467182739480_518206747_n

Smide

(boka intresse i förväg för att se om det finns en smed tillgänglig. 1-4 personer = 160 kr/person. 5-8 personer 130 kr/person)
En gammaldags aktivitet för de lite äldre. Här testar vi på järnsmide, då får man göra bland annat en krok, kapsylöppnare, smycke eller något annat man kan komma på. Denna aktivitet har begränsat antal platser (ca 12 st/pass) och kan endast genomföras då smed finns på plats. Minimiålder 14 år. Vid intresse fråga vid bokning för att se om instruktör går att boka.
För kontakt med smeden skicka meddelande till smide@kopparbo.com.

10456255_681916921894504_3269426134270666521_n

Egenledda aktiviteter efter instruktion från funktionär, eller uthämtad instruktion

 
Förmiddag 9.00 – 12.00
Eftermiddag 14.00 – 17.00
Kväll 19.00 – 21.00
 

Aktivitetsboxar

(genomförs på egen hand)
Det finns ett antal aktivitetsboxar som innehåller aktiviteter som ni genomför på egen hand men de instruktioner som finns i lådan. Boxarna finns i programboden.

Badminton

(genomförs på egen hand)
Utmana din vänner, eller spela för skojs skull.

Bakning

(bokas)
Vi har en fin bakstuga med sex stycken utomhusugnar under tak i där man kan baka Dalaregementets kusar eller bullar. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa er igång. Förberedelser krävs (förbereda ved och tända ugnarna).

Bastu

(bokas för 120 kr/tillfälle inklusive ved)
Koppla av efter en lång lägervecka, eller värm upp er om det är kyligt. Bastun är vedeldad med utsikt över sjön. Ombyte sker utomhus under tak. Det får plats ett 10-tal personer samtidigt.
Ved finns i en låda bakom bastun, men ni behöver ändå själva såga/klyva upp.
Vid eldningsförbud kan denna aktivitet troligen ändå genomföras tack vare innesluten eld. Men var extra försiktig.

Café

(bokas)
De gamla djurstallarna har gjorts om till ett mysigt kafé. Det är normalt ingen verksamhet, utan ni har själva möjlighet att arrangera t.ex. ledarcafé.

Disco

(Norra ladan och musikanläggning bokas. Genomförs på egen hand)
I norra ladan kan ni ha ert eget disco. Ljudisoleringen är dålig, så tänk på att inte störa övriga på området. Ljudanläggning finns att hyra.

Grillning

(genomförs på egen hand efter instruktion från personal)
Öka mysfaktorn genom att grilla korv på en av de färdiga grillarna, eller över en eldstad.

Hinderbana

(bokas)
Här gäller det att vara snabb och hålla tungan rätt i mun så du håller balansen när du skyndar mellan träd, upp, över, ner under, igenom och runt hindren i banan. Ha på dig ordentliga skor och ta med egen tidtagning om ni vill göra det på tid. För att göra det svårare kan ni hålla varandra i hand och se hur långt ni kommer.

Hängmattelunden

(genomförs på egen hand)
Ta med en glass från lägerboden, en bok eller en kopp kaffe och slå er ner en stund. Var dock uppmärksam på att knopar, rep och utrustning är okej efter allt gungande fikande, snackande och hängande.
Hängmattelunden är uppsatt vissa tider av säsongen. Vill ni sätta upp den finns materialet i programboden.

Knopar/knoptavla

(genomförs på egen hand. Norra ladan bokas)
I ladan hänger en tavla med knopar och dess namn.

Låga lagbana

Stängd pga reparation

(bokas)
Gruppen ta sig över på en vajer som är upphängd cirka 50 cm ovanför marken utan att ramla ner. Varje delsträcka har sina utmaningar. Samarbete behövs för att klara uppgiften. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till med säkerheten.

Naturspår

(genomförs på egen hand efter instruktion från personal)
Runt vårt område ringlar sig en trevlig tipspromenad med naturfrågor. Frågorna har två olika svårighetsgrader så ung som gammal eller rättare sagt insatt som nybörjare kan tävla med varandra.

Naturrum

(bokas)
I Naturrummet undersöker du småkryp som du själv fångat i Koppartjärn eller i området runt Kopparbo. Med hjälp av stereoluppar och enkla bestämningsnycklar utforskar du en ny spännande värld och kan lätt artbestämma dina kryp. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till.

10352263_696457450440451_5673937452455887022_n

Orientering

(genomförs på egen hand efter instruktion från personal)
Vi har en egen orienteringskarta med ett antal fasta orienteringskontroller inritade.

Paracord

(spontanaktivitet, fråga personalen om tillgång till material. 30 kr/armband)
Gör makrame-armband av paracord.

makrame armband av paracord

Pingis

(Norra ladan bokas)
Här finns möjlighet att spela traditionell rundpinigis, eller vinna över sin kompis i en vanlig match. Bra aktivitet om det är dåligt väder.

Runsten

(spontanaktivitet)
På området finns en runsten ni kan besöka. Kanske lära er mer om runskrift?
Stenen är ett minne från Vikingalägret 1990 som lägerchefen Torsten Hansson lät resa. Runstenen finns vid lägerbålsringen mitt emot Särnastugan.
Runorna är en blandning av nya runraden och egna tecken. Med början vid ormens huvud står ”Samlades flera länder sommaren nitton hundra nittio till vikingaläger Torsten ristade”.
Runalfabet finns på kontoret i Södra.
Ladda ner programmaterial om runstenen på Kopparbo

Samarbetsglänta

(med Kopparbos personal eller genomförs på egen hand efter instruktion från personal)
Kopparbo har tagit fram flera aktiviteter som ska få gruppen att samarbeta bättre. Genom att hjälpas åt och klara uppgifterna tillsammans, skapas gemenskap och förståelse. Instruktioner hämtas på kontoret i Södra.

944729_467130503373148_442589274_n

Sjöaktivitet – kanot

(bokas)
Hos oss på Kopparbo kan du enkelt ge dig ut på sjön i ett 40-tal kanoter, antingen två eller tre personer per kanot. Vi tillhandahåller flytvästar, men ni bemannar själva följebåten och står för säkerheten. OBS! Genomförs endast om vädret tillåter.
Förutom att paddla från A till B kan vi rekommendera kanotbrännboll, kanotorientering, ljusspår på vattnet samt kanotslalom. De aktiviteterna behöver ni förbereda själva.

Karta för kanot och patrullbåt

Sjöaktivitet – patrullbåt

(bokas)
Ta med kompisarna och ro en av våra patrullroddbåtar (ca 8 personer/båt). Vi tillhandahåller flytvästar, men ni bemannar själva följebåten och står för säkerheten. OBS! Genomförs endast om vädret tillåter.

Karta för kanot och patrullbåt

Sy en kåsapåse

(spontanaktivitet för 30 kr/påse. Särnastugan bokas)
Om ni vill kan ni få möjlighet att sy varsin kåsapåse att förvara matgrejer eller andra saker i. Denna aktivitet förutsätter att Särnastugan är ledig och att en ledare från er överser aktiviteten. Hör med personalen om ni är intresserade av detta!

Vattenrutschkana

(bokas)
Glid nedför backen på Kopparbos egna vattenrutschkana som består av en 50 meter lång duk. Ovanför ställs en kubik såpvatten som räcker cirka 45 minuter, vilket räcker gott åt en grupp på 10-30 personer. Vi rekommenderar bad efter denna aktivitet.

Tips på saker ni kan göra själva, men som behöver bokas

Ljusspår

(genomförs på egen hand)
Det finns lyktor som kan användas till ljuspår som ni själva sätter upp. Kopparbo behöver veta om det i tid för att hinna gå igenom lyktorna och se till att det finns fotogen. Går ni igenom dem själva och har egen fotogen är framförhållningen minimal.

Lägereld/lägerbål

(Boka lägerbålsplats. Genomförs på egen hand)
På Kopparbo finns ett antal eldplatser där det är lämpligt att ha en lägereld. Hör med Kopparbos personal om denna aktivitet är möjlig vid just ert besök. Denna aktivitet genomförs på egen hand efter instruktion av personal.

Stjärnhimmel

(Norra ladan bokas. Genomförs på egen hand)
I taket i ladan hänger en stjärnhimmel ni kan använda för att lära er om stjärnbilderna. Det kräver att någon känner till stjänrbilderna och kan förklara för de andra. En laserpekare kan vara bra att ta med för att visa vilken ni pratar om.

Tips på saker ni kan göra själva, men som inte behöver bokas

Utomhuskyrka

(bokas)
På Kopparbo finns en vacker utomhuskyrka lämplig för andakt eller gudstjänst. Hör med Kopparbos personal om ni är intresserade av att använda denna.

Utomhuskyrkan

Bad

(genomförs på egen hand)
Ta möjligheten att använda Kopparbos badbrygga som sträcker sig ut i Malingsbosjön. På området sträcker sig även en kilometerlång sandstrand med flera fina badplatser. Stranden är långgrund och vattnet håller en god kvalitet. Ni ansvarar själva för säkerheten.


Bad i sjön

Fiske

(genomförs på egen hand)
Naturvatten
Kopparbo ligger vid stranden till Malingsbosjön. Den ingår i Malingsbo-Kloten fiskevattnen. Det finns abborre, gädda och öring. Ungdom under 20 år gratis. Fiskekort krävs dock, och finns för nedladdning. Gruppkort för skolklass gäller för max 30 elever per klass och dygn, gäller endast i naturvatten.
Ädelfiske
I närheten finns flera platser för ädelfiske (t.ex. Regnbåge). Där gäller andra priser och regler. Läs mer på Sveaskogs hemsida.

Läs mer och betala för fiskekort

Fotboll

(genomförs på egen hand)
Det finns fotbollsmål i metall som kan användas för spontana fotbollsmatcher.

Kolarkoja

(genomförs på egen hand)
Då och då görs gamla traditioner att göra kol i en kolmila. Kolarkojan, som användes som temporär bostad av den som arbetade som kolare, finns att besöka. Kojan placerades så att milan syntes genom dörren.

Naturupplevelse

(genomförs på egen hand)
Ta en promenad och upplev naturen i området. Har ni tur att se bävern? Vilka fåglar ser ni? Vilket djur har lämnat spillningen? Vilka träd växer vid vattnet respektive på berget? Vilka fjärilar kan ni hitta? Varför har vissa buskar taggar vända nedåt och andra taggar vända uppåt? Hittar ni den mycket sällsynta Buskmusen som hittades i skogarna häromkring 2006? Innan dess hade den inte blivit sedd sedan 1980-talet.
Det finns bra platser att se bäver och älg.
Ni guidar er själva.

Pionjärarbeten (surrning)

(genomförs på egen hand)
Det finns gott om skog runt lägerområdet där det finns möjlighet att ta ner slanor och göra stora pionjärarbeten. Fantasin sätter begränsningar. Läs instruktionen “Konsten att ta slanor på Kopparbo” vart det är okej att ta ner slanor. Medtag eget surrningsgarn.

Tröjtryck

(genomförs på egen hand)
Gör en personlig T-shirt. Ta med egen färg och egen T-shirt. Eller köp en T-shirt i lägerboden.

Vandra

(genomförs på egen hand)
Det finns gott om bra ställen att vandra. Varför inte planera din vistelse med att vandra till lägerområdet?