Aktiviteter A till Ö

På Kopparbo finns ett antal väl utvecklade aktiviteter. Ett kontinuerligt arbete pågår för att utveckla, förbättra och säkerställa de olika programmen och aktiviteterna. Fråga oss om det är något du inte hittar.

Våra populäraste bokningsbara aktiviteter är backklättring, bakning, hinderbana, klättertornen, naturrum, pionjärspår, samarbetsglänta, sjöaktivitet – kanot, sjöaktivitet – patrullbåt samt smide.

Tider för programpass

Förmiddag 9.00 – 12.00 Eftermiddag 13.00 – 16.00 Kväll 19.00 – 21.00

Aktivitetsboxar

(spontanaktivitet)
Det finns ett antal aktivitetsboxar som innehåller aktiviteter som ni genomför på egen hand men de instruktioner som finns i lådan.

 

Backklättring

(bokas för 95 kr/person)
Tillsammans med Kopparbos personal kan ni stapla drickabackar och se vem som kommer närmast trädkronorna. Endast en åt gången kan klättra så här är det bra med små grupper för att minimera väntetiden. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till med säkerheten.

 

Bad

(spontanaktivitet)
Ta möjligheten att använda Kopparbos badbrygga som sträcker sig ut i Malingsbosjön. På området sträcker sig även en kilometerlång sandstrand med flera fina badplatser. Stranden är långgrund och vattnet håller en god kvalitet. Ni ansvarar själva för säkerheten.


Bad i sjön

Badminton

(spontanaktivitet)
Utmana din vänner, eller spela för skojs skull.

Bakning

(bokas för 65 kr/person)
Vi har en fin bakstuga med sex stycken utomhusugnar under tak i där man kan baka Dalaregementets kusar eller bullar. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa er igång.

Bastu

(bokas för 100 kr/tillfälle inklusive ved)
Koppla av efter en lång lägervecka, eller värm upp er om det är kyligt. Bastun är vedeldad med utsikt över sjön. Ombyte sker utomhus under tak. Det får plats ett 10-tal personer samtidigt.

Disco

(Norra ladan bokas och aktiviteten genomförs på egen hand)
I norra ladan kan ni ha ert eget disco. Ljudisoleringen är dålig, så tänk på att inte störa övriga på området. Ljudanläggning finns att hyra.

Fiske

(genomförs på egen hand)
Naturvatten
Kopparbo ligger vid stranden till Malingsbosjön. Den ingår i Malingsbro-Kloten fiskevattnen. Det finns abborre, gädda och öring.
Ungdom under 20 år gratis. Fiskekort krävs dock, och finns för nedladdning.
Gruppkort för skolklass gäller för max 30 elever per klass och dygn, gäller endast i naturvatten.
Ädelfiske
I närheten finns flera platser för ädelfiske (t.ex. Regnbåge). Där gäller andra priser och regler. Läs mer på Sveaskogs hemsida.

Läs mer och betala för fiskekort

Fotboll

(spontanaktivitet)
Det finns fotbollsmål i metall som kan användas för spontana fotbollsmatcher.

Grillning

(genomförs på egen hand efter instruktion från personal)
Öka mysfaktorn genom att grilla korv på en av de färdiga grillarna, eller över en eldstad.

Hinderbana

(bokas för 75 kr/person)
Här gäller det att vara snabb och hålla tungan rätt i mun så du håller balansen när du skyndar mellan träd, upp, över, ner under, igenom och runt hindren i banan. Ha på dig ordentliga skor och ta med egen tidtagning om ni vill göra det på tid. Hinderbanan kan genomföras på egen hand eller tillsammans med Kopparbos personal.

184482_467130976706434_770609149_n

Hängmattelunden

(spontantaktivitet)
Ta med en glass från lägerboden, en bok eller en kopp kaffe (om ni dricker en sådan) och slå er ner en stund. Var dock uppmärksam på knopar, rep och utrustning är okej efter allt gungande fikande, snackande och hängande.
Hängmattelunden är uppsatt vissa tider av säsongen. Vill ni sätta upp den finns materialet vid förfrågan.

Jacobs stege nytt 2018

(bokas för 95 kr/person. Paketpris tillsammans med lagbanan för 150 kr/person för båda)
Gruppen klättra till toppen av stegen som är cirka 15 meter hög. Ni är säkrade med selar och rep. Samarbete behövs för att klara uppgiften. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till med säkerheten.

 

Klättertorn

(bokas för 95 kr/person)
Prova på att klättra så högt du vågar på våra två tolv meter höga klättertorn! Här finns något som passar alla. De har sammanlagt åtta banor med olika svårighetsgrad, där du har möjligheten att träna klättring, en kul och spännande upplevelse tycker de flesta. Har du klättrat förut finns det utmaning även för dig. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till med säkerheten.

10556502_679994945420035_1771470246623318202_n

Kafé

(bokas för 630 kr/tillfälle)
De gamla djurstallarna har gjorts om till ett mysigt kafé. Det är normalt ingen verksamhet, utan ni har själva möjlighet att arrangera t.ex. ledarcafé.

Knopar/knoptavla

(spontanaktivitet)
I ladan hänger en tavla med knopar och dess namn.

Kolarkoja

(spontanaktivitet)
Då och då görs gamla traditioner att göra kol i en kolmila. Kolarkojan, som användes som temporär bostad av den som arbetade som kolare, finns att besöka. Kojan placerades så att milan syntes genom dörren.

Lagbana nytt 2018

(bokas för 75 kr/person. Paketpris tillsammans med Jacobs stege för 150 kr/person för båda)
Gruppen ta sig över på en vajer som är upphängd cirka 50 cm ovanför marken utan att ramla ner. Varje delsträcka har sina utmaningar. Samarbete behövs för att klara uppgiften. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till med säkerheten.

 

Lekskåpet

(spontanaktivitet)
Det finns ett lekskåp vid Norra huset. Där finns det bollar, kubbspel och andra saker att låna. Se till att alla saker kommer tillbaka till skåpet efter att ni lekt klart med dem. Denna aktivitet behöver inte bokas.

Ljusspår

(genomförs på egen hand efter instruktion från personal)
Det finns lyktor som kan användas till ljuspår som ni själva sätter upp.

Lägerbod (kiosk)

(öppettider enligt överenskommelse)
I lägerboden kan man handla glass, godis, vykort, läsk, kläder, märken, kåsor, sovsäckar, sporkar, raggsockor, powerbank tändstål m.m. Priser mellan 1 (vykort) till 309 kr (sovsäck). Se till att lägga in tid i programmet och ta med pengar. Betalning kan ske med kontanter eller Swish. Lägerboden är öppen efter överenskommelse med Kopparbos personal, tiderna bestäms senast kvällen innan. Förslag på tider är 13.00 och/eller 18.30.

Lägereld/lägerbål

(genomförs på egen hand efter instruktion från personal)
På Kopparbo finns ett antal eldplatser där det är lämpligt att ha en lägereld. Hör med Kopparbos personal om denna aktivitet är möjlig vid just ert besök. Denna aktivitet genomförs på egen hand efter instruktion av personal.

Naturrum

(bokas för 55 kr/person)
I Naturrummet undersöker du småkryp som du själv fångat i Koppartjärn eller i området runt Kopparbo. Med hjälp av stereoluppar och enkla bestämningsnycklar utforskar du en ny spännande värld och kan lätt artbestämma dina kryp. Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till.

10352263_696457450440451_5673937452455887022_n

Naturspår

(genomförs på egen hand efter instruktion från personal)
Runt vårt område ringlar sig en trevlig tipspromenad med naturfrågor. Frågorna har två olika svårighetsgrader så ung som gammal eller rättare sagt insatt som nybörjare kan tävla med varandra.

Naturupplevelse

(genomförs på egen hand)
Ta en promenad och upplev naturen i området. Har ni tur att se bävern? Vilka fåglar ser ni? Vilket djur har lämnat spillningen? Vilka träd växer vid vattnet respektive på berget? Vilka fjärilar kan ni hitta? Varför har vissa buskar taggar vända nedåt och andra taggar vända uppåt? Hittar ni den mycket sällsynta Buskmusen som hittades i skogarna häromkring 2006? Innan dess hade den inte blivit sedd sedan 1980-talet.
Ni guidar er själva.

Orientering

(genomförs på egen hand efter instruktion från personal 35 kr/person inklusive karta och kompass (finns ett fåtal))
Vi har en egen orienteringskarta med ett antal fasta orienteringskontroller inritade.

Paracord

(spontanaktivitet, fråga personalen om tillgång till material. 25 kr/armband)
Gör makrame-armband av paracord.

makrame armband av paracord

Pingis

(Norra ladan bokas för 630 kr/tillfälle. Om det är fint väder kan bordet flyttas)
Här finns möjlighet att spela traditionell rundpinigis, eller vinna över sin kompis i en vanlig match. Bra aktivitet om det är dåligt väder.

Pionjärspår

(bokas för 115 kr/person)
Pionjärspåret är ett upplevelsespår där du får anta utmaningen att ta dig över ett flertal olika broar, titta på gamla djurfällor.
Spåret avslutas med en hissnande linbana.

1016039_473467182739480_518206747_n

Pionjärarbeten (surrning)

(spontanaktivitet)
Det finns gott om skog runt lägerområdet där det finns möjlighet att ta ner slanor och göra stora pionjärarbeten. Fantasin sätter begränsningar. Hör med personalen vart det är okej att ta ner träd.

Runsten

(spontanaktivitet)
På området finns en runsten ni kan besöka. Kanske lära er mer om runskrift?
Stenen är ett minne från Vikingalägret 1990 som lägerchefen Torsten Hansson lät resa. Runstenen finns vid lägerbålsringen mitt emot Särnastugan.
Runorna är en blandning av nya runraden och egna tecken. Med början vid ormens huvud står ”Samlades flera länder sommaren nitton hundra nittio till vikingaläger Torsten ristade”.
Ladda ner programmaterial om runstenen på Kopparbo

Sammarbetsglänta

(med Kopparbos personal eller genomförs på egen hand efter instruktion från personal. 75 kr/person)
Kopparbo har tagit fram en aktivitet som ska få gruppen att samarbete bättre. Genom att hjälpas åt och klara uppgifterna tillsammans, skapas gemenskap och förståelse.

944729_467130503373148_442589274_n

Sjöaktivitet – kanot

(bokas för 200 kr/kanot för under 6 timmar. Helt dygn 260 kr/kanot)
Hos oss på Kopparbo kan du enkelt ge dig ut på böljan den blå, antingen två eller tre per kanot, i de 40-talen kanoter). Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till med säkerheten. OBS! Genomförs endast om vädret tillåter.
Förutom att paddla från A till B kan vi rekommendera kanotbrännboll, kanotorientering, ljusspår på vattnet samt kanotslalom.

Sjöaktivitet – patrullbåt

(bokas för 200 kr/båt för under 6 timmar. Helt dygn 260 kr/båt)
ta med kompisarna och ro en av våra patrullroddbåtar (ca 8 personer/båt). Personal från Kopparbo finns på plats för att hjälpa till med säkerheten. OBS! Genomförs endast om vädret tillåter.

Smide

(boka intresse i förväg för att se om det finns en smed tillgänglig. 0-4 personer = 150 kr/person. 5-8 personer 125 kr/person)
En gammaldags aktivitet för de lite äldre. Här testar vi på järnsmide, då får man göra bland annat en krok, kapsylöppnare, smycke eller något annat man kan komma på. Denna aktivitet har begränsat antal platser (ca 12 st/pass) och kan endast genomföras då smed finns på plats. Rekommenderat från ca 15 år. Vid intresse fråga vid bokning för att se om instruktör går att boka.
För kontakt med smeden skicka meddelande till smide@kopparbo.com.

10456255_681916921894504_3269426134270666521_n

Stjärnhimmel

(Norra ladan bokas för denna aktivitet för 630 kr/tillfälle)
I taket i ladan hänger en stjärnhimmel ni kan använda för att lära er om stjärnbilderna. Det kräver att någon känner till stjänrbilderna och kan förklara för de andra. En laserpekare kan vara bra att ta med för att visa vilken ni pratar om.

Sy en kåsapåse

(spontanaktivitet för 25 kr/påse)
Om ni vill kan ni få möjlighet att sy varsin kåsapåse att förvara matgrejer eller andra saker i. Denna aktivitet förutsätter att Särnastugan är ledig. Hör med personalen om ni är intresserade av detta! Denna aktivitet genomförs på egen hand.

Tröjtryck

(spontanaktivitet)
Gör en personlig T-shirt. Ta med egen färg och egen T-shirt. Eller köp en T-shirt i lägerboden.

Utomhuskyrka

(bokas)
På Kopparbo finns en vacker utomhuskyrka lämplig för andakt eller gudstjänst. Hör med Kopparbos personal om ni är intresserade av att använda denna.

 Utomhuskyrkan

Vandra

(spontanaktivitet)
Det finns gott om bra ställen att vandra. Varför inte planera din vistelse med att vandra till lägerområdet?